Puro silindir şeklinde soluklmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içre duman kıtaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak bek, esnek ve okşayıcı bir örgüda olmalı, doğru bir aromaya ve tertipli yanmayı katkısızlayacak cihetıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu iklim kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede soluklmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan mazitir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf şerif yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden örgülmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk öğün TDK sözlüğünün 1955 seneındaki edisyonsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı güçlü oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en çok purolar olarak nitelendirilseler bile biryoğun bilirkişi Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içer en dikkat etmesi gerekilen şey sağlıklı bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer sağlıklı bir nemde bileğil ise purolarınız ne kadar nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada tatlılık maatteessüf kategorik hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. bütün muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve içime hazır uğramak içindir. Tabi bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem ideal gönen bileğerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro gönen bileğerleri nelerdir beş on da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 gönen bileğerleri ortada içilen bir puro ideal gönen bileğerlerinde içiliyor akseptans edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede gerçekte bu gönen bileğerleri bile kimisine gereğince gayet uygun ve içilebilir en mükemmel bileğerlerdir. Burada gönen in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne gönen bileğerlerinde purodan tat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken sair bir nefer bu gönen bileğerinin puroya günah edilen bir kıymet olduğunu ve katiyen içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile doğrudır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Nazarıitibar edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla baş başa bu %10 luk gönen başkalıkı ortada gidip gelmeden daima aynı gönen bileğerlerinde puronuzu çakılı tutmanızdır. %5 ve üstü bir gönen bileğteamülimi purolarına zarar verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki gönen bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu gönen bileğerleri neyi bileğteamültirmektedir niteleyerek soracaktır olursanız kısaca ifham etmek gerekir ise puro da gönen kıymeti arttıkça purodan alınan aroma artar, esrar azalır ve içimi zorlaşır, gönen kıymeti azaldıkça esrar artar, içimi kolaylaşır ve alınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde yaşamak istiyorsanız buna dönem ve deneyim ile hüküm vereceksiniz. Size kimse en çok kıymet bu ve bu bileğerde içmelisin dememeli çünkü puronun gönen kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Adidaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine gönen vererek purolarınızın nemlenmesine imkân katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah husus averaj 6 kamer içerisinde teamüllevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Vasati %70 gönen ita üzerine yerleşmiş bu tip sıcaklıktan özgür olmadığı için belli başlı bir dönem içerisinde sıcaklarda gönen arkaışı yada soğuklarda humidor içre gönen azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu soluk bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca fazla hararet bileğteamülimi olmayan ortamlar seçmeye çalışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 gönen kıymeti tedariklemek için dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar lakin genede bu kıymet iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında lakin içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabil çalışırlar ve kontrollü bir şekilde gönen vererek vasatı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz güçlü gönen olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dönem sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü seçenek Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan katkıı ile humidor içine dağıtılır ve gönen in sürekli ayarlanan gönen seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin gönen kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki gönen kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çalışmakta ve maksut gönen kıymeti gelmesi iile baş başa tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en çok seçenek olarak hakkındamıza çıkmaktadır.
En on çısoy son seçenek ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir bükülme yaratmış ve hem gönen alıntı hem gönen ita özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. Geceleyin gün yada mevsim geçişleri esnasında oluşan gönen dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en esenlik bir şekilde saklanmasına imkân sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro bileğil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. hatta Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde güçlü gönen bileğerlerinde çift taraflı çalışarak çakılı bir gönen kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve henüz katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.